Bruk hjelm
Av Atle Tunsberg

På alle organiserte triatlon- og sykkelritt er hjelm et ufravikelig krav. Det samme gjelder organisert trening på klubbnivå. Men husk at ulykker også skjer på "den lille turen til butikken" eller når du "skulle bare.."

Hjelm er så en så viktig og enkel forsikring at det ikke finnes noen unnskyldninger til ikke å bruke det.

-Hver gang man sykler.

Man trenger ikke være hjerneforsker for å skjønne dette, men likevel fortviler hjerneforskerne på Sunnaas over at de behandler tusenvis av hjerneskader etter ulykker hvert år. Ulykker som i stor grad kunne hatt et helt annet utfall om pasienten hadde brukt hjelm.

Hjelmen virker støtdempende og fordeler kraften i slaget over en større flate, slik at ikke hele belastningen rammer hodet på et punkt. Å bruke sykkelhjelm reduserer risikoen for hodeskader med 60-80 prosent.

Bruk hjelmen riktig

For at sykkelhjelmen skal beskytte hodet må den være i riktig størrelse, sitte riktig og dekke pannen og issen.

Hjelmen skal sitte behagelig og fast på hodet og skal bare kunne skyves noen få cm fram og tilbake (ikke så langt tilbake at pannen er fri). Hjelmen må sitte så godt fast at den ikke faller av ved sykkelvelt. Den skal ikke hindre syn og hørsel. Ulike størrelser og justeringsmekanismer gjør at du kan få en hjelm som passer akkurat til ditt hode. Nakkestroppen bør kunne reguleres både opp og ned, og inn og ut

Er hjelmen behagelig, er sannsynligheten større for at den faktisk blir brukt. Prøv flere hjelmer før du velger. Størrelsen indikerer omkretsen, men formen på hjelmen kan likevel være forskjellig. For eksempel vil en Rudy Project Windmax hjelm være rundere i formen enn Rudy Project Sterling. Slike forskjeller er det blant alle merker.

 

Hjelmen skal dekke skallen (issen), pannen, tinningene og bakhodet. Det er spesielt viktig at hjelmen dekker panne og tinninger fordi de fleste slagene mot hodet (70 prosent) treffer her.

Hakereima

Hakereima skal ikke være elastisk, men den skal kunne justeres, og være lett å åpne og lukke. Sjekk at hjelmen er merket som godkjent etter offentlige krav til sikkerhet. Sykkelhjelmer skal være merket og godkjent etter CE 1078.

En skadet hjelm skal kastes

En hjelm som har fått et kraftig støt, skal erstattes med en ny. Den skal byttes ut selv om skadene ikke er særlig omfattende. En dyp ripe kan være nok til at den ikke beskytter godt nok i en ulykkessituasjon.

Forskjellige modeller

Helhjelm til utforsykling og enduro

Til sykling har vi flere bruksområder, felles for dem er sikkerhet og beskyttelse. Fra en helhjelm til utforsyklisten, til en godt ventilert landeveis hjelm, til tempohjelmer hvor optimal aerodynamikk betyr viktige sekunder i konkurranse.

 

Obey the Rules

Det viktigste er jo selvsagt at man faktisk bruker hjelm, men det finnes også "regler" for hjelmbruk innen landeveis sykling, "The Rules"

Rule #35: No visors on the road. Road helmets can be worn on mountain bikes, but never the other way around. If you want shade use a cycling cap. (som forøvrig har en egen regel #22)

Rule #37: The arms of the eyewear shall always be placed over the helmet straps. No exceptions. This is for various reasons that may or may not matter; it's just the way it is.

Korrekt i henhold til The Rules, brillestenger på utsiden av reimene :)

Vask og vedlikehold.

Hjelmen vasker du enkelt med mildt såpevann. Putene kan tas ut og vaskes for hånd. Reima kan vaskes ved å fylle en bolle med Zalo-vann, la hjelmen hvile på toppen av bollen, og la reima henge ned og ligge i såpevannet over natten.

Eller gjør det enda enklere, la være å ta av deg hjelmen før du går i dusjen og dusj med hjelmen på! Bruk shampo og skyll den ren. Klem ut vann av putene og la tørke. En ren hjelm er mye mer behagelig, pluss at man får skylt bort salt og svette som kan tære på hjelmen.

Sykkelvelt i 50 km/t

Vi i Rudy Project får flere takknemlige tilbakemeldinger fra kunder som har vært uheldige. En av disse kom fra fra en av våre #rudywarriors, Turid Hagelia Korshavn, som hadde et stygt krasj på starten av fjorårets sesong. Vi tok en prat med henne:

Du er jo en av syklistene på Grimstad sk damer elite som alle bruker hjelm og briller fra Rudy Project. I fjor på denne tid hadde du en hendelse som var skikkelig skummel. Hva skjedde?

På årets første landeveisritt fikk jeg virkelig testet hva Rudy-hjelmen er god for. Jeg husker ikke noe av hendelsen selv, men er blitt fortalt at jeg lå i feltet som holdt over 50 km/t og kom borti bakhjulet til rytteren foran. Forhjulet tverret og jeg gikk over styret og rundt med hodet først i asfalten.

Hjelmen tok heldigvis av for støtet, man ser tydelig på hjelmen at den har fått seg en smell og er selvsagt helt ubrukelig etterpå, men hjelmen gjorde det den skulle. 

Legen var helt klar på at hjelmen gjorde at skadeomfanget ble forholdsvis begrenset. Det ble konstatert en kraftig hjernerystelse, men jeg hadde overaskende lite blåmerker og skrubbsår til å ha gått i asfalten i 50 km/t, noe som tilsier at hjelmen og hodet har tatt en stor del av kraften.

Er veldig glad for at jeg hadde en ny, god og solid hjelm som fungerte akkurat som den skulle når uhellet først var ute. Etter en liten måned med rolig trening var jeg klar for norgescupen på Ottestad. Med ny hjelm fra Rudy Project.

En god hjelm kan koste litt penger, men kjøp heller en litt billigere sykkel og få råd til en hjelm som er komfortabel og sitter godt. En hjelm forhindrer ikke ulykker, men beskytter hodet slik at risikoen for alvorlige skader reduseres.
En hjelm er den eneste beskyttelsen du har som syklist, og er en billig forsikring om uhellet skulle være ute.

Sykle forsiktig -God tur!

Alle hjelmene fra Rudy Project er selvsagt godkjent i henhold til CE1078, klikk deg inn her for se vårt store utvalg av sykkelhjelmer

Kilder:
Trygg Trafikk
Sunnaas Stiftelsen
Velominati.com