Hvordan fungerer synet ditt

Øynene og synet

Hørt uttrykket «et bilde sier mer enn tusen ord»? Ikke så langt fra sannheten når vi vet at ca. 80 % av alle sanseinntrykk går gjennom øynene? Som en informasjonskanal er dine øyne veldig utviklet. Tenk bare hvor mange ulike inntrykk du får bare ved å kaste et blikk ut av vinduet eller inn i rommet.

Hvordan fungerer synet ditt?

Alle dine synsinntrykk oppstår gjennom lysstråler fra dine omgivelser som øyet tar inn gjennom pupillen. Lyset brytes gjennom hornhinnen og går inn i øyet gjennom linsen. Lysstrålene når senere frem til netthinnen, der et klart bilde dannes. Allerede på netthinnen bearbeides og filtreres bildene, innen de sendes videre til synssentret i hjernen for full bearbeidelse og tolkning.
Netthinnen består av to typer synsceller: tapper og staver. Tappene er konsentrert til "den gule flekken", en liten grop på netthinnen, og gjør at du ser skarpt og skiller farger fra hverandre.
Stavene ligger utenfor dette området og gjør at du blant annet kan se i mørket.

Hvordan jobber øyet ditt?

Øyet består av en rekke fine muskler, som gjør deg i stand til raskt å bevege blikket fra ulike objekter i ulike avstander. Hvis du har et normalt syn, justerer øyet seg slik at lysstrålene alltid er fokusert på netthinnen. Dermed ser du klart både på korte og lange avstander. Dersom dette ikke fungerer normalt, har du et synsproblem av en eller annen form.
De vanligste synsfeilene er nærsynthet, presbyopi og astigmatisme.