Nærsynthet

Har du problemer med å se klart på lang avstand, mens du ser godt på nært hold? Da er du mest sannsynlig nærsynt. Og du er ikke alene. Nesten en tredjedel av verdens befolkning er nærsynte.

Hva er nærsynthet?

Er du nærsynt, ser du klart på nært hold, men har problemer med å se skarpt på avstand. Et av symptomene på nærsynthet er mysing. Årsaken til nærsynthet er at øyeeplet er lengre enn normalt eller at hornhinnens bue er for krum. Dermed brytes lyset slik at fokus havner foran i stedet for rett på netthinnen, og bildet oppfattes som uklart. Det foregår svært mye forskning på nærsynthet. Antall nærsynte er økende og mye tyder på at større grad av nærarbeid som lesing og pc-bruk er en viktig årsak i tillegg til arv. Nærsynthet kan enkelt korrigeres med kontaktlinser, briller eller synskorrigerende kirurgi.

Hvordan vet jeg at jeg er nærsynt?

Et tegn på nærsynthet er at du har problemer med å se klart på lang avstand og du er nødt til å myse for å se skarpt. Du vil ofte føle deg trett i øynene og kanskje ha hodepine.

Typiske symptomer:

  • uklart syn på avstand
  • myser
  • hodepine (frontal/pannen)
  • sviing i øynene
  • lysømfintlig

 

Hvordan korrigerer man nærsynthet?

Din nærsynthet kan veldig enkelt korrigeres ved hjelp av briller med konkave brilleglass, også kalt minusglass, eller med kontaktlinser. Brilleglasset bryter lysstrålene utover slik at bildet treffer din netthinne. Dermed blir bildet inne i øyet ditt skarpt.