Skjeve hornhinner

Virker enkelte sider av en ting uklart og tåkete eller ser det ut som om rette linjer er bøyde? Da har du sannsynligvis astigmatisme, eller skjeve hornhinner som det også kalles.

Skjeve hornhinner gjør at du får et uskarpt, slørete syn og skyldes en brytningsfeil i hornhinnen eller i øyets linse.
– Skjeve hornhinner er en del av synsfeilen din.

Skjeve hornhinner korrigeres enkelt med brilleglass, såkalte cylinderglass, eller kontaktlinser.

Langsynthet kan være vanskelig å oppdage 

Har du problemer med å se klart på nært hold? Da er du sannsynligvis langsynt. Det er en veldig vanlig synsfeil som kan forveksles med alderslangsynthet, men som har helt andre årsaker.
– Årsaken til langsyn eller overlangsyn, som det også kalles, er at øyeeplet er for kort. Lysstrålene brytes slik at fokus dannes bak netthinnen i stedet for på den, og bildet blir tåkete. I noen tilfeller er årsaken til langsyntheten en manglende krumming av hornhinnen eller øyelinsen.
– Typiske symptomer på at du er langsynt, er hodepine, at det svir i øynene eller at du blir mer lysømfintlig og får røde øyne, legger han til.
– Mange vet imidlertid ikke at de er langsynte, fordi øynene automatisk forsøker å justere linsen for å se skarpt. Denne justeringen blir mer og mer anstrengende jo eldre man blir, og problemet er enkelt å avdekke hos optikeren. Langsynthet hos barn er imidlertid vanskeligere å oppdage. De kan faktisk se helt skarpt, men synsfeilen gjør at de fort blir slitne når de leser.
– Derfor er det så viktig å sjekke barnas syn selv om man ikke har mistanke om at de ser dårlig. Spesielt viktig er det å sjekke barnas syn før de begynner på skolen..
Er du langsynt kan det enkelt korrigeres med briller med plussglass, eller med kontaktlinser. Desto mer langsynt du er, jo sterkere brilleglass trenger du.